Dis Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi, çarpık-yamuk ve iskeletsel sorunlar yaşayan, dişlerin düzeltmesi için yapılan tedaviye verilen isimdir. Bu tedavi yönteminde oldukça farklı aygıt ve yöntemler bulunmaktadır. Diş teli, akıllara ilk olarak braketleri getirmektedir. Kare şeklinde olan braketler, oldukça küçüktür ve dişlerin üstüne yapıştırılarak uygulanır. Braketlerin arasında ark teli geçmektedir. Ark telinin braketlere uyguladığı kuvvet, dişlerin yerlerinin düzelmesine ve sağlıklı bir görüntü kazanmasına neden olur.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli tedavisi, ortalama süresi 6 ay ile 2,5 yıl arası değişmektedir. Bu hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Yetişkin hastalarda süre biraz daha uzun olabilirken, hastanın diş yapısı, tedavi şekli gibi değişkenler süreci etkileyen faktörlerdir.

Dişlerdeki çapraşıklıklar ve yamukluluklar, diş telleri kullanımı olmadan da düzelebilir. Halk adında bilinen ismi kaplama yöntemi ile, kişiler diş telleri kullanmadan da dişlerin daha güzel gözükmesini sağlayabilirler. Kaplamanın bir diğer ismi ise protezdir. Fakat bu yöntemin bazı dezavantajları vardır.  Dişler bu uygulama ile aşınabilir.

Diş Teli Tedavisi, Ortodontik tedavinin halk arasındaki bilinen ismidir. Ortodontik tedavide dişler doğal ve sağlıklı yapılarını korurlar. Sadece ene kemiği içinde oluşturulan hareketler ile, dişler olmaları gereken konuma gelirler. BU nedenle protez dişlerden farklı olarak ortodontoik tedavi daha çok tercih edilir.  Ortodontik tedavi süresince, süt dişleri çıkan çocuklar için braketler yerine hareketli apereyler kullanılmaktadır. Bunlar çıkartılabilir-takılabilir olduğu için oldukça kullanışlıdır.

Diş Teli Fiyatları Ne Kadar

Diş teli tedavisi yaptırmak isteyen hastaların en merak ettiği konuların başında diş teli fiyatları gelmekte, diş teli fiyatları genelde tek çene şeklinde hesap edilmekte ayrıntılı bilgiyi diş teli fiyatları sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Yetişkinlerde Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi her yaştaki insan için yapılabilen bir tedavidir. Kişiler, çocukluk yaşlarında tedavi imkanı bulamamış olabilir. Kişiler bu durumlarda ileriki yaşlarda tedavi olabilirler. Yetişkin yaştaki kişilerde estetik kaygısı daha fazla olduğu için, diş teli tedavisi daha sık gözükmektedir. Aynı zamanda tedavinin sonuçlarından çekinen bireyler başlarda, diş teli tedavisinden kaçınırlar. Daha sonra diş hekimlerinin vermiş oldukları bilgiler ve tedavi sürecinin rahatlığı ile birlikte kişiler ikna olurlar.

Erken yaşlarda diş teli tedavisi daha olumlu sonular doğurmaktadır. Kişinin dişleri sağlıklı ise, bunu her yaşta düzeltmek mümkündür. Fakat bazı diş ve çene bozukluklarının tedavi süreci uzayabilir. Cerrahi operasyonlara gerek kalabilir.

Yetişkin bireylerdeki en büyük çekincelerden biri ise, diş etleri ile nasıl gözükecekleri konusudur. Bu kaygıları en aza indirgemek adına şeffaf braketler, invisalign(şeffef plaklar ile tedavi), lingual braketler(iç kısımdan takılan teller) gibi farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Yapılan araştırmalar sonucu ortodontik tedavi gören hastaların sayısının günümüzde çok fazla olduğu ve kişilerin bu nedenle yadırganmadığı ortaya çıkmıştır. Kişiler, yetişkin yaşlarında daha fazla diş kaybı yaşarlar. Bu kayıplar ile birlikte, ağızda bulunan dişler, eksik dişlerin yerine kayar ve görüntü düzeltilir. Bu nedenle, estetik veya implant gibi fonksiyonel bir kaplama yapılabilmesi için dişlerin doğru olarak konumlandırılması gerekir. Dişler ilk olarak doğru konumlandırılır ve protetik uygulamaya geçilir.

Şeffaf Diş Teli Nedir?

İnvisalig’in, halk arasında bilinen adı şeffaf fiş telidir. Şeffaf diş telleri şeffaf plaklardan oluşan ortodontik bir tedavidir. Şeffaf diş teli, hastadan ölçü alınarak yapılan, kişiye özel üretilen şeffaf plaklar ile yapılan bir tedavidir. Çapraşıklıklar ve bozuklukların türüne ve şekline göre, kullanılan plak sayısında değişimler olmaktadır.

şeffaf braket

Şeffaf diş teli fiyatları öğrenmek sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Görünmeyen Diş Teli Nedir?

Dişlerin içi yüzeyi için özel üretilmiş braketlerin yapıştırılması ile yapılan tedavi şeklinde görünmeyen diş teli tedavisi denir. Braketler dişin arka tarafına uygulandığı için dışarında gözükmezler. Bu nedenle estetik kaygısı taşıyan kişiler genel olarak bu tedavi yöntemini tercih ederler. Dişlerin daha düzgün hale gelmesi için, farklı tiplerdeki diş telleri kullanılabilir. Hastanın beklentisine ve tedavi süresine göre seramik, damon, lingual braketler tercih edilebilmektedir.

lingual braket

Diş Teli Uygulaması, Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş teli takılması, diş teli tedavisinin sürecinde doğru malzeme ve doğru uygulamalar kullanılıyor ise dişlere zarar vermez. Aynı zamanda doğru diş hekimini seçmekte oldukça önemlidir. Kişi, doğru tedavi sonucu, tedavi sonrası sanki dişlerini hiçbir şey yapılmamış gibi hisseder.Diğer estetik uygulamaları ile diş teli uygulaması arasındaki fark; dişlerin kesinlikle doğal yapısında bir değişim olmamasıdır. Kişilerin, diş teli tellerini hatalı kullanmaları sonucu sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle hekimlerin, hastalarına diş telli kullanımı hakkında bilgiler vermesi gerekir. Diş tellerinin kırılması ve tekrar tekrar yapıştırılması dişlere oldukça zarar verir.

Diş teli tedavisini gören kişilerin dişlerine önem göstermesi gerekir. Dişlerin her gün özenli bir şekilde fırçalanması, tedavi için ve dişin normal sağlığı için çok önemlidir.

şeffaf plak tedavisi

Diş Teli Nasıl Çıkartılır?

Diş teli tedavisi sona erdiği zaman diş tellerinin çıkartılması gerekir. Bu uygulama için özel malzemeler vardır. Bu  malzemelerin yardımı ile bir dakika gibi bir süre içinde diş telleri çıkartılır. Diş teli çıkarma aşamasından sonra ise, diş üzerinden yapıştırıcıların temizlenmesi gerekir. Bu yapıştırıcılar diş teli sürecinden kalan artıklardır. Yapıştırıcıların temizlenmesi, sadece o işlem için üretilen ve diş minesine zarar vermeyen malzemeler ile yapılmalıdır. Aksi takdirde diş minesi zarar görebilir. Bu nedenle diş hekimi tercihi çok önemlidir.

Diş Teli Çıkartılırken Acıyor Mu?

Diş teli çıkartma işlemi, yukarıda da ifade edildiği gibi özel bir uygulama ile olmaktadır. Bu nedenle, kişiler diş tellerinin çıktığını hissetmezler. Yapıştırıcıların temizlenme işlemi de aynı şekilde olduğu için ağrısızıdır. Kişiler, tedavi sırasında dişlerini iyi fırçalamamış ie o zaman sıkıntı çekebilirler. Diş taşı oluşması sonucu, sızlatıcı bir acı hissedebilir. Fakat bunun diş teli çıkartılması ile alakası yoktur.

Diş teli tedavisi ve diğer tüm diş hastalıklarının çözümü için kliniğimizden faydalanabilirsiniz ve en profesyonel hizmetleri en düşük fiyatlara alabilirsiniz.

Hekim:

Dt. Seçkin Horozal

For a Lifetime of Smiles!

Yorum ( 6 )

  • Servet

    dişlerim üst üste bindi alt ve üst olmak üzere
    küçükken yaptığım dolgular ve dişlerim çürümeye başladı ciddi anlamda genetik bir sorun sanırım ne kadar sık fırçalarsam fırçalayım önüne geçemiyorum üstelik dişlerimde yamuk full yaptırmaya başlasam ne kadarsa çıkarım

    • Dt. Ufuk Tosun

      merhaba servet bey alt üst çene diş teli fiyatları yaklaşık 7500 – 11000 tl arasında vakasına göre değişmekte önce ufak çürük ve dolgular yapıldıktan sonra diş teli için ortadonti hekimi ile görüşme yapılıp netleştirilebilir.

  • Sedat

    Merhabalar ben 25 yaşındayım dişlerimde çarpıklıklar ustuste gelmeler mevcut ve baya moral bozan bir durum.. Diş teli taktırmak istiyorum fakat fiyatlar konusunda çok karışık bilgiler veriyorlar bilgi verebilir misiniz rica etsem

    • Implant dental

      Merhaba Sedat,

      Diş teli tedavisi sizin sorunlarınızı çözecektir ama diş teli fiyatlandırması ancak muayene ile belirlenebilir. aşağı yukarı tek çene 2000 tl ile 3500 tl civarı olabilmektedir.

  • Burak diler

    merhaba ben 27 yaşındayım dişlerim oldukça çarpık nasıl bir tedavi gerekiyor özellikle kötü görünmesin istiyorum

    • Admin

      Merhaba Burak Bey,

      dişlerinize diş teli taktırırsanız sıkıntılarınızı, dişinizin çarpıklıklarını giderirsiniz yalnız bu süreçte de diş teli görüntüsü olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için lingual braket veya şeffaf plak tedavisi olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir